RECEPT PÅ KARDEMUMMABULLAR

 
 
 
Efter förfrågningar på min Instagram (@designconcept_se) om receptet på bullarna jag bakade till Nils födelsedagskalas så kommer det här. Receptet hittade jag i Leila Lindholms kokbok "A piece of cake".
 
 

Kardemummaknutar

 

Grundrecept (18-24 bullar)

1 msk kardemummakärnor

3 dl mjölk

50 g färsk jäst

1 ½ dl strösocker

½ tsk salt

150 g mjukt smör

1 ägg

11-12 dl vetemjöl

 

Fyllning

200 g mjukt smör

1 dl strösocker

1 msk malen kanel

 

Ägg till pensling

Ljus sirap och vatten till pensling

½ msk kardemummakärnor

½ dl strösocker

 

 

1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.

4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.

5. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning.

6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.

7. Bred över smörkrämen

8. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.

9. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).

10. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

11. Sätt ugnen på 200 grader.

12. Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

13. Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker. (Här hoppade jag över kardemumman och strödde enbart över lite rårörsocker)

 


Njut till fikastunden!

 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Tina

Mmm!! Ser gott ut! :)

Svar: Det var det också:)
Linda

2013-08-07 @ 10:47:00
URL: http://timonhome.blogg.se
Postat av: Paula

Jag blev inte alls sugen på bullar nu...
Nejdå ;)
Ser jätte gott ut!

Jag lyckades radera din senaste kommentar inne hos mig...
Don't ask me how...?
Skyller allt på paddan ;)
Men visst är det gott med kräftor!
Självklart ska du ordna så att ni får njuta av godingarna!

Hoppas ni har det lika font som vi,
här njuter vi fortfarande av perfekt sommarväder :)
Ha det bra, kram!

Svar: Bullarna är gudomligt goda och väl värda att baka:)
Ja, kräftor får det nog bli framöver. Så himla gott ju!
Kram /Linda
Linda

2013-08-08 @ 11:51:10
URL: http://paulaspalats.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback