RECEPT

Jag har fått några förfrågningar på recepten på det vi bjöd våra gäster på förra lördagen, så här kommer de... 
 
 
Gräslökspannacotta med löjrom (4 port.)
 
2 st gelatinblad
2.5 dl mellangrädde
3 krm nystött fänkålsfrön
2 dl matyogurt
1 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
salt
nymalen vitpeppar
 
Till servering
1 burk löjrom
1 st hackad rödlök
1 st dillvippa
 

Gör så här

1: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten cirka 5 minuter.
2: Rosta fänkålen i torr panna. Stöt dom i en mortel.
3: Koka upp grädden och fänkålsfrön och ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinbladen och rör ner det i grädden.
4: Blanda ner yoghurten och örthacket i gräddsmeten och smaka av med salt och peppar.
5: Häll smeten i glas. Låt pannacottan stelna i kyl i minst 4 timmar. Garnera med en klick löjrom, rödlök och dill.
 
 
 
Lammfilé med svamp och morot samt getostkräm
 

600 g lammytterfilé

1 msk olivolja

2 st vitlöksklyfta

5 st kvistar timjan

1 tsk salt

2 krm svartpeppar, nymald

 

Tillbehör

200 g skogschampinjoner

1 msk olivolja

0,5 tsk salt

600 g morötter

1 st citron, rivet skal

1 msk bladpersilja, strimlad

2 krm svartpeppar, nymald

 

Getostkräm

300 g getost

5 msk mjölk

 

Garnering

12 st svarta oliver

2 msk crema di balsamico

12 st rucolablad

 

 

Gör så här

 

1. Sätt ugnen på 125°.

2. Bryn lammet i olivolja, krossad vitlök och timjan. Salta och peppra. Lägg över på ett ugnssäkert fat och tillaga mitt i ugnen ca 25 min tills innertemperaturen är 58°. Låt vila 10 min före servering.

3. Skär svampen i tjocka skivor. Stek den i hälften av olivoljan. Krydda med salt.

4. Skala och skär morötterna i ca 3 cm stora bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten i en kastrull i ca 5 minuter. Låt dem rinna av och blanda med svamp, citronskal, persilja och peppar.

5. Ostkräm: Skär bort kanten runt getosten. Mixa osten med mjölk.

6. Fördela svamp och morötter på tallrikarna. Skär lammfiléerna i portionsbitar och lägg mitt på tallriken. Spritsa eller klicka på getostkrämen och garnera med oliver, crema di balsamico och rucola.

 

När vi gjorde den här rätten hade vi en lammstek istället för lammfilé och följde därför inte receptet fullt ut. Vi tillagade köttet efter ett recept på stek och skivade sedan upp det i portionsbitar. Vi följde det här receptet men valde bort sardellerna.
 
 
 
Crème brulée med mörk och vit choklad (4 port.)
 
4 dl grädde
2 dl mjölk
1 hg mörk choklad
2 tsk kakao
2 tsk vaniljsocker
6 äggulor
1 helt ägg
1 msk socker
0.5 hg vit choklad
24 st hallon eller 2 st passionsfrukter
 

Gör så här

Koka upp grädde och mjölk. Dra från värmen och lägg i mörk choklad. Rör om tills det smält. Rör i kakao och vaniljsocker. Rör ihop äggulorna med ägget och socker. Rör ner chokladblandningen. Sila ner i portionsformar och ställ ner i vattenbad i en ugn som värmts upp till 110 grader. Efter ca 40 minuter är brûléen färdig. Ställ den svalt. Vid servering sätter man ugnen på grill med öppen lucka. Riv den vita chokladen. Lägg hallon eller innanmätet ur passionsfrukterna på brûléerna och strö över den vita chokladen. Det gör inget om hallonen sticker upp. Grilla i någon minut tills ytan blivit gyllenbrun. När den vita chokladen svalnat blir den lite krispig till den lena brûléen och de syrliga bären.

 

Lycka till!

 

 


Kommentarer
Postat av: Anna

Tack snälla.
Ha en bra kväll!
/ Anna

2014-02-08 @ 19:45:20
Postat av: Erika

Allt såg ljuvligt gott ut! Hoppas du får en fin måndag ♥

Svar: Tack snälla:)
Linda

2014-02-10 @ 09:49:30
URL: http://erikacao.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback