MINA SMÅ EKPLANTOR

 
Foto: Linda/Design Concept
 
 
Jag är så himla glad i min små ekplantor och tar hand om dem som om de vore mina bebisar:) För visst är det ju kul när man har odlat upp något från ett litet frö eller skott till att bli en växt. Även om det har tagit en väldans tid för dem att växa så har det varit spännande att följa utvecklingen. Det är inte annat än att man känner sig lite stolt över att man lyckats.
 
Nu börjar de små ekarna bli stora och är i behov av lite större krukor om de ska få plats att växa ytterligare. Även om de är söta som mini-mini, så vill jag försöka få dem att växa lite större. Och jag inbillar mig att det ska gå bättre i större krukor. Men jag vet inte(?!) Det återstår att se om det lyckas.
 
 

Kommentarer
Postat av: Sofia

De är så fina de små ekarna! Men seriöst, hur gör man för att få dem att växa?? Hur börjar man? Jag har tänkt tanken flera gånger, men struntat i det bara för att jag inte vet hur jag ska göra...

Ha en fin dag!
Kram

Svar: Visst är de himla söta! Men måste säga att det är en segdragen process för dem att växa och bli så "stora" som de är idag. Jag började med att plocka ett gäng ekollon i höstas. Dessa lade jag i en skål med vatten och där fick de sen ligga tills de började spricka/öppna sig och det började växa en grodd/rot. Den här processen tog väldigt lång tid. Det tog många veckor innan det hände något överhuvudtaget och jag höll på att ge upp flera gånger:) (Det är viktigt att byta vatten ofta för det blir ganska snabbt slabbigt). När de väl hade börjat gro så testade jag att göra på två olika sätt. Några av ekollonen planterade jag direkt ned i jorden i små krukor (då lät jag lite mer än halva "nöten" sticka upp ovanför jorden) och de andra satte jag ned i små vaser där bara roten fick vara under vatten. Här gäller det att ha små vaser med smal hals så att inte ekollonet åker rakt igenom:) Så här fick de sen stå tills de började växa. När de börjar växa så kommer stammen upp ungefär från mitten av "nöten" och med tiden så lossnar den. När de väl börjar växa så går det relativt snabbt. Så det som tar längst tid var att få ekollonen att börja gro. I det här inlägget (http://blogg.designconcept.se/2014/february/mina-ekplantor.html) kan du se hur de såg ut tidigare i år (då hade det gått ungefär ett halvår).
De senaste månaderna har de lite stannat av och inte växt så mycket mer. Det är först nu de senaste veckorna som de börjat sätta fart igen och då tänkte jag att jag skulle prova att hjälpa dem på traven och plantera dem i en större kruka. Återstår att se om de är nöjda med sin nya miljö;)

Oj, nu blev det visst ett väldigt långt svar. Jag hoppas du förstår min beskrivning. Annars får du fråga igen:)
Ha det fint! Kram
Linda

2014-07-03 @ 14:32:20
URL: http://landinskan.blogg.se
Postat av: Sofia

Haha, tack snälla för det långa svaret! :) Hittade en påbörjad liten ek i rabatten igår..glömde dock att ta in den, får göra det idag istället!

2014-07-05 @ 08:34:42
URL: http://landinskan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback