EN LUGN LÖRDAG

 
Foto: Linda/Design Concept
 
 
Det vilar ett lördagslugn över hemmet idag och vi har inga större planer för dagen. Skönt! Tar dagen som den kommer och bläddrar i inredningsmagasin och letar höstinspiration. Blir alltid lite sugen på nytt så här års:)
 
 
Önskar er en fin lördag ♥
 
 

FÖRE- & EFTERBILDER PÅ MATBORDET

Före...
 
 
Tänkte att jag skulle visa några före och efterbilder på vårt matbord. Någon av er kanske minns hur bordet såg ut innan sin makeover?! Hursom så kommer i alla fall några bilder här:)
 
Ett vanligt massivt ekbord som vi kände behövde få sig en ny look. Den nya betongskivan blev verkligen pricken över i:et. Jag fullkomligt älskar kombinationen av betongen och träunderredet mot de svarta stolarna.
 
...och efter
 
 
Foto: Linda/Design Concept
 
 

EGENODLADE TOMATER

Foto: Linda/Design Concept
 
 
Tidigt i våras satte vi flera tomatfrön och av dem har vi fått stora fina tomatplantor som vi har kunnat skörda tomater från vid flera tillfällen under sommaren. Häromdagen plockade jag in vad som kanske är den sista skörden för i år. Det finns några enstaka små tomater kvar som än så länge är gröna eller gul/oranga. Men vi får väl se om de hinner med att mogna innan den första frosten kommer och tar dem.
 
Jag gillar verkligen det här med att odla och provar mig fram hela tiden. Så här mycket tomater som vi har haft i år har vi aldrig haft tidigare och det är verkligen jättekul! Härlig känsla att kunna gå ut och plocka sitt eget och stoppa direkt i munnen utan att behöva vara rädd för besprutningsmedel och annat.
 
 
 

LOPPISFYNDAT LJUSSTAKAR I MARMOR

 
 
Foto: Linda /Design Concept
 
 
I helgen som gick var vi runt på ÖstgötaDagarna som gick av stapeln här i trakterna och då det blev bland annat några loppisbesök. Några små fynd fick följa med hem och ett av dem var de här två marmorljusstakarna för ynka 10 kr. Ett riktigt kap enligt mig!
 
 

GJUTA BORDSSKIVA I BETONG - DEL 2

Några veckor efter att vi hade gjutit första skivan valde vi tillslut att göra ett nytt försök och gjuta en ny. 
 
Den här gången valde vi att göra vissa saker annorlunda.
* För det första valde vi att stå utomhus.
* Väderförhållandena var också bättre lämpade för den här typen av projekt. Det var mycket svalare.
* Vi var mer noggranna med konsistensen på betongen och använde mycket mer vatten för att få den lösare och mer lättflytande.
* Vi jobbade betydligt mycket mer med att vibrera betongen/formen. Bland annat genom att skaka försiktigt på hela bordet och även banka på kanter och undertill.
 
 
Formen har vi lagt på ett vanligt trädgårdsbord som vi har staplat upp för att få det jämnt.
 
 
 
Här är vårt arbete klart och nu återstår bara att vänta på att det ska härda (torka).
 
 
När det var dags att vända på skiva nummer två var jag grymt nervös. Ville ju så gärna att den skulle bli bra:) Men jag hade inte alls behövt oroa mig för så här fin blev den!
 
 
Efter att vi hade vänt på skivan återstod transporten hem till oss och att bära den uppför tre trappor i ett smalt trapphus utan hiss. Detta gick som tur var väldigt bra men det krävdes 4 st starka karlar för att få den på plats.
 
Den här gången är vi grymt nöjda med skivan. Den fick precis den känsla och karaktär vi hade tänkt oss. Sen finns det inget som slår känslan av att ha gjort den själv. Att bli belönad med ett bra resultat efter allt slit och arbete är nog det bästa. Nu återstår bara att behandla skivan så att den får ett bra skydd mot smuts och fläckar.
Har ni något tips på vad man kan använda?
 
 

GJUTA BORDSSKIVA I BETONG - DEL 1

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av vårt projekt att gjuta bordsskiva. Den här sommaren har vi avverkat några stycken projekt med att gjuta just bordsskivor. Den första skivan vi gjorde var en mindre till vårt balkongbord (60x60 cm) och den blev över förväntan. Väldigt slät i ytan och få luftbubblor.
 
Efter det fick jag en idé om att gjuta en skiva till vårt matrumsbord (180x90 cm). Sambon hängde ganska snart på min idé och tur var väl det för jag hade inte klarat det själv, haha:) 
 
Den här skivan valde vi att gjuta på plats uppe i vår lägenhet för att slippa transporten av den och att kånka den upp tre trappor (utan hiss). Smart tyckte vi då, men med facit i handen var det en ganska dålig idé. Men mer om det längre ner...
 
 
Vi började med att bygga ramen med hjälp av formplywood som vi sågat till i rätt mått. Vi skulle använda underredet på det gamla bordet till det nya, så det fick också agera "gjutarbänk".
 
Innan man fyller formen med betongen är det viktigt att lägga slikon i skarvarna. Både för att undvika att betongen sipprar ut men också för att få en snygg kant på skivan. När silikonet är torrt, torkar man skivan ren och oljar sedan in den. Detta för att betongskivan lättare ska lossna när den ska tas ut ur formen.
 

Vi fyllde först upp ungefär hälften av formen med betong och lade sedan dit armeringsnätet. Därefter hällde vi på resten av betongen, ända upp till kanten på formen och jämnade till. Under hela arbetets gång vibrerade vi betongen/formen genom bland annat att banka med hammare på sidorna och undertill men även med hjälp av en bandslip utan slippappret.
 
Brädorna som här ligger ovanpå använde vi till att hänga upp armeringsnätet i. Att vi gjorde så berodde på att vi hade hört att det finns risk att armeringsnätet sjunker ned i formen och att det då kan lysa igenom i ett rutnät på ovansidan av skivan. Detta ville vi undvika.
 
 
Här har skivan hunnit torka till sig lite och vi har tagit bort brädorna ovanpå.
 
Torktiden tror jag varierar lite beroende på vad man använder för typ av betong (vi använde finbetong) men också hur varmt eller kallt det är. När vi gjorde den här var det ganska varmt, så vi "vattnade" skivan vid flera tillfällen de första dagarna. Totalt låg den på tork i en vecka.
 

När vi vände på skivan blev vi ganska besvikna på resultatet. Som ni ser är det väldigt mycket hål i den. Något vi tror måste bero på att vi hade betong med för tjock konsistens och att vi inte vibrerade betongen tillräckligt mycket.
 
Vi trodde först att detta skulle kunna gå att fixas till i efterhand med hjälp av betongspackel. Vi provade oss fram med några olika metoder, men det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Det hade säkert gått att fixa till om man haft rätt maskiner och redskap för jobbet. Men eftersom vi inte hade det så fick vi tänka om. Vi använde skivan och bordet i ett par veckor och under den här tiden hade vi gott om tid att fundera på hur vi skulle göra.
 
Hålen/luftbubblorna gör kanske egentligen inte så mycket för syns skull men på sikt är det ju inte jätte praktiskt när man använder bordet som matbord. Alla smulor och allt som spills på bordet hamnar väldigt lätt i hålen och det blir svårt att hålla rent. 
 
 
Så här i efterhand har vi kommit fram till att vi skulle ha gjort annorlunda på några punkter.
* För det första var det inte helt optimalt att stå i en lägenhet att göra detta. Även om vi stod på balkongen och blandade betongen så blir det ju grisigt och man skvätter och spiller betong där man inte vill ha betong så att säga, haha;).
 
* Även om vi följde anvisningarna (både på förpackningen och rekommendationer på internet) över hur betongen skulle blandas så blev den alldeles för tjock. I efterhand har vi förstått att det bara är en fördel om den är riktigt lös i konsistensen. Alltså ha mer vatten än vad som står rekommenderat på förpackningen.
 
* Väderförhållandena var inte riktigt på vår sida. Det var väldigt varmt, vilket ju också gör att betongen härdar (torkar) snabbare.
 
Ett sånt här projekt är lite typiskt oss. Har vi en idé om något så kör vi envist på, hur knasig idéen än kan vara. Nu är ju inte det här projektet i sig så himla konstigt, men det vi har fått höra av vår omgivning är vår idé att gjuta allt i en lägenhet. Men nu har vi i alla fall testat detta som också gjort oss några erfarenheter rikare. Sen har vi ju också en skojig och smått knasig historia att berätta, haha:) 
 
Jag hoppas inte vår historia har avskräckt er från att själva gjuta. Jag tror att oavsett vad man gjuter så kräver det flera försök innan det blir riktigt bra och man får till snittsen. Men det är ett grymt kul material att arbeta i och det är säkerligen inte sista gången jag gjuter något sånt här:)
 
Vi bestämde oss tillslut för att göra ett andra och sista försök med skivan och gjuta en helt ny, men mer om det i ett eget inlägg...