BLOMMOR PÅ VÅRT BORD

 
Hör ni till dem som köper helgblomma/helgbukett varje vecka? Jag gör inte det. Men ibland, vid sådär lite speciella tillfällen brukar jag köpa hem en bukett. Förra veckan var ett sådant tillfälle. Vi skulle ha gäster och jag ville ha lite vackra blommor på bordet. Så ett fång rosa tulpaner fick det bli. Tänk att något så enkelt kan vara så vackert.
 
Foto: Linda/Design Concept
 

NATURBILDER I SVARTVITT

 
Visst är väl naturen himla vacker just nu. Jag tycker det är helt underbart med den snön som har kommit och hoppas verkligen att den får ligga kvar ett tag.
 
Bilderna är tagna under en långpromenad i söndags när vi traskade omkring i skogen. Vitt överallt, knarrande snö under fötterna och jag med kameran i högsta hugg:)
 
 
Foto: Linda/Design Concept
 

MIDDAGSDUKNING

 
När det vankas gäster och festligheter hemma hos oss tycker jag det är kul att lägga lite extra tid på dukningen. I mina ögon är dukningen minst lika viktig som maten/drycken man bjuder på. På samma sätt som man anstränger sig lite extra med maten och uppläggning, så vill jag ha en fin dukning som gästerna kan vila ögonen på.
 
I lördags hade vi min bror och hans sambo över på middag och då såg dukningen ut så här. Jag körde en ganska enkel dukning med svart duk, vitt porslin, marmordetaljer och en stor bukett rosa tulpaner för att få in lite färg. 
 
 
Den svarta duken är en gammal bomullsgardin som jag sytt om inför ett annat firande. När jag inte hittade någon passande enfärgad duk i rätt storlek till vårt stora bord, tog jag helt enkelt saken i egna händer. Jag hittade några gardiner i linneskåpet som inte längre användes och några klipp och raksömmar senare hade jag två "nya" dukar. Perfekt att dukproblemet löste sig så smidigt och ett stort plus att de gamla gardinerna nu kom till användning och slapp hamna på tippen.
 
 
Foto: Linda/Design Concept
 

HÄNGA TAVLOR I HÖRN

Att skapa en tavelvägg i ett hörn på det här sättet tycker jag är en himla finurlig idé. Hörn är ju faktiskt en yta i våra hem som kan vara ganska outnyttjade. Men på det här sättet gör man något kreativt och användbart av dem. En tavelvägg är ju dessutom ett fint blickfång i ett rum.
 
Jag är lite sugen på att göra något liknande i vårt kök, i det här hörnet. I dagsläget har vi två tavellister på väggen, men dem tänker jag om jag skulle ta bort och istället jobba vidare med tavlor utifrån de två som redan hänger där. 
Vad tror ni om det, tumme upp eller tumme ner?
 

TIPS KRING FÖRVARING

 
Välplanerad och smart förvaring finns ju inte alltid att tillgå när man flyttar in i en ny bostad. Vi hade det inte utan har fått skapa förvaringen på eget sätt. Vi har tyvärr inte något överflöd av skåp i köket och har därför behövt hitta på andra lösningar för att få plats med exempelvis finporslin och köksmaskiner. En lösning på det problemet blev en förvaringsvägg i vardagsrummet. Vi har använt oss av Ikeas förvaringsserie Bestå och har byggt ihop en kombination anpassad för just den här väggen. Vi har byggt på höjden för att påverkan på golvytan skulle bli så liten som möjligt. De här sektionerna bygger nästan ända upp till taket och smälter fint in i väggen. Rutmönstret som blir av dörrarna utgör, enligt mig, en sådär lagom dekorativ detalj på väggen.
 
Till en början hade vi inte den övre skåpssektionen utan den har tillkommit nu i år (så här såg det ut innan). Och jag måste säga att jag gillar det mycket mer så här. Med skåp som täcker hela väggen.
 
Foto: Linda/Design Concept
 
 
För att få en enhetlig känsla i rummet har vi valt att bygga en tv-bänk/skänk i samma serie som förvaringsväggen. Tv-bänken såg även den lite annorlunda ut till för någon vecka sedan (så här såg den ut förut). Idag är den en sektion kortare då en av delarna flyttades upp ovanpå skåpen på den översta bilden. En stor fördel när man väljer att köpa möbler i sektioner på det här sättet, som man själv kombinerar och bygger ihop till en möbel. Det är enkelt att flytta runt och möblera om bland de olika sektionerna i efterhand.
 
Här är några av mina bästa tips kring förvaring och förvaringsmöbler:
* Bygg på höjden för minsta möjliga påverkan på golvytan
* Ta vara på så kallade döda ytor. Utrymmen som inte används till något. Kan exempelvis vara utrymme under trappan eller vid snedtak.
* Välj heltäckande dörrar för att få ett lugnare intryck
* Det kan vara en stor fördel är att välja en byggbar möbelserie. De är oftast mer flexibla och gör det enklare att "platsbygga" möbeln efter egna behov och önskemål.
 
 
Har du frågor eller behöver hjälp med förvaring och organisering i ditt hem, så kan jag vara till hjälp. Du är välkommen att höra av dig till mig på linda@designconcept.se
 
 

EN PÄRLA TILL SALU

 
 
Gårdagens nyhet (för mig i alla fall) var den här pärlan som nu ligger ute till försäljning. Det är stylisten Lotta Agaton som säljer sin våning i Stockholm. Jag har visat bilder från hennes hem förut och jag blir lika hänförd varje gång jag ser detta hem. Här är det fingertoppskänsla på allt. Stilfullt och varsamt renoverad med en fin balans mellan de gamla charmiga detaljerna och det nya moderna.
 
 
Gillar verkligen den blandade mixen av stilren, enkel design mot de lite mer rustika möblerna och detaljerna. Det tycker jag ger personlighet till hemmet. Och att blanda in några trädetaljer i inredning ger värme till den vit-grå-svarta basen.
 
Här kan du kika in om du vill se fler bilder och läsa mer om bostaden.
 
 
 

FABRIKÖR VITRINSKÅP

 
 
Jag nämnde ju i ett tidigare inlägg att vi köpt ett vitrinskåp till vårt vardagsrum. Vi har kikat runt länge efter det perfekta vitrinskåpet och slog tillsist till på ett Fabrikör från Ikea. 
 
Vi ville ha ett nätt skåp som inte tog allt för mycket plats i rummet. Jag har länge dreglat över läkarskåp i äldre stil och det här påminner mycket om det fast i en lite modernare tappning (och inte minst till ett mer humant pris). Dock hade sambon och jag lite delad uppfattning om vad som skulle få stå i skåpet men med lite kompromiss fick både hans favoriter och mina favoriter plats:)
 
Måste säga att det var lite trixig att bygga ihop skåpet och då tänker jag främst på alla glasrutor som jag var livrädd skulle gå sönder. Jag har byggt ihop några ikea-möbler i mina dagar och brukar tycka att det är relativt enkelt. Men här fick man vara lite mer varsam och försiktig så man inte råkade krascha en ruta:)
 
Men nu står det i alla fall på plats, vårt nya skåp, och är bara så där förbaskat fint!
 
Foto: Linda/Design Concept
 

NYMALET & NYBRYGGT

 
Foto: Linda/Design Concept
 
 
Jag har fått ta över en sån där kaffekvarn från min bror. Ingen lyxig variant eller så, utan en ganska basic maskin. Men den gör det den ska och att testa med, om detta är nått för mig, så fungerar den utmärkt. Och jag måste ju säga att det är en helt annan känsla än när man brygger med vanligt färdigmalet köpekaffe. Inte minst den ljuvliga doften som sprider sig i köket när man maler kaffet. Mmm.
 
 

VITRINSKÅP

 
Fint att bryta av det vita köket med ett mörkt vitrinskåp.
 
Foto: Mäklarobjekt på Majorsgatan 5 B hos Entrance mäkleri.
 
 
Visst är det väl något speciellt med vitrinskåp. Ett sådant där fint glasskåp där man kan visa upp sina finaste saker i.
 
När jag bodde i min studentlägenhet i Kalmar köpte jag vitrinskåpet Billy från Ikea. Detta hängde sedan med till min och sambons första gemensamma lägenhet, men byttes efter några år ut mot ett annat skåp med heltäckande dörrar. På den tiden hade vi allt vårt porslin, glas, ljusstakar, vaser... ja helt enkelt det mesta i de där vitrinskåpen. Vilket jag tillslut tröttnade på och bara tyckte såg stökigt och rörigt ut. Och så här i efterhand är jag väldigt nöjd med att vi valde att byta skåpen och ha heltäckande dörrar istället. För om jag ska vara ärlig så är det himla skönt att slippa tänka på hur alla prylarna i skåpet är placerade och om de matchar varandra eller inte.
 
Men... jag har faktiskt ändå inte riktigt kunna släppa tanken på ett vitrinskåp. Men då ett skåp man kan ha utöver all annan förvaring och där man enbart visar upp några få utvalda finheter. Så nu har vi återigen slagit till och blivit med vitrinskåp ännu en gång. Nämligen på ett sådant här. Men det får ni se bilder på en annan dag.