Ikea´s höstnyheter 2015

 
I augusti varje år släpper ju som vi alla vet Ikea en ny katalog och det innebär ju också en hel del nyheter från det stora varuhuset. En av höstens nyheter är kollektionen Sinnerlig som de tagit fram tillsammans med Ilse Crawford. Just den här kollektionen fastnade på näthinnan för min del och kanske främst för den jordnära färgskalan och naturmaterialen som går helt i min smak. Det i kombination med kollektionens enkla och avskalade design. Snyggt! Och för att inte tala om betonggolvet i rummet. Vill ha det också!
 
Helt klart en kollektion jag kommer spana in i augusti. Kommer du?
 
 
 
 
Foto: via Ikea
 

Pionkärlek

 
En svårslagen favorit just nu... Pioner! Var bara tvungen att föreviga dessa skönheter när jag hade en liten bukett hemma ♥
 
 
Foto: Linda, Design Concept
 

En Järpen av Niels Gammelgaard

 
Vissa saker har en tendens att etsa sig fast mer än andra och man har svårt att släppa dem ur tankarna. Så är det i alla fall för mig. Den senaste tiden har jag till exempel helt snöat in mig på fåtöljer. Jag trånar efter designklassiker som till exempel Bruno Mathssons fåtöljer Jetson och Karin 73. Men även fåtöljer/stolar i stålrör som jag nämnt i tidigare inlägg. Och just en sådan har nyligen fått flytta in här hemma. Nämligen en svart Järpen, en gammal Ikeaklassiker från 1980-talet designad av Niels Gammelgaard. För att få det lite mjukt om baken har jag lagt ett fårskinn i stolen. Vet att det fanns (finns?) dynor att köpa till men fårskinnet fungerar utmärkt för en mjukare känsla. Och snyggt blev det också!
 
 
Foto: Linda, Design Concept
 

Grön inredning

 
Ett viktigt inslag i inredningen i ett hem tycker jag är gröna växter. En ganska enkel detalj egentligen men det gör så himla mycket för helheten. Jag brukar gruppera växter och skapa stilleben tillsammans med andra vackra detaljer som jag vill framhäva. Som på skänken i vardagsrummet har jag till exempel jobbat med olika höjder för att få lite nivåskillnad på växterna. Ett annat knep är att variera stora buskiga växter med små låga.
 
 
Även krukorna är en rolig detalj att jobba med. För ett par år sedan ville jag ha likadana krukor i hela bostaden för att få ett enhetligt intryck men idag kör jag på en mer blandad look. Och för tillfället har vi ganska många terrakottakrukor blandat med krukor i svart, blått och silver. Men det brukar varieras efter årstider och humör.
 
Foto: Linda, Design Concept
 

Glad midsommar!

 
Tittar in här på bloggen en snabb vända för att önska er en trevlig midsommarafton! Hoppas ni får en härlig dag trots regnigt och grått väder ♥
 
 
Foto: Linda, Design Concept

Frågestund med Erika Tubbin

Idag är det premiär för en ny kategori här inne. En kategori som kommer innehålla korta intervjuer med utvalda inredningspersonligheter/designers/formgivare/bloggare. Det finns många personer jag är nyfiken på och gärna vill veta lite mer om och här kommer jag alltså samla några av dem. Jag hoppas du också gillar det! Har du några egna önskemål på personer som du skulle vilja läsa om får du gärna höra av dig till mig och berätta:) (Antingen i kommentarsfältet eller via mail.)
 
 
Den första vi säger Hej till är Erika Tubbin, vinnaren av Årets konsthantverk i Östergötland 2014. Erika är från Norrköping och formgivare under det egna varumärket, Erika Tubbin. Hon designar bland annat inredningsdetaljer som brickor, disktrasor och grafiska tryck.
 

Hur länge har du arbetat som formgivare?

Jag varit formgivare/företagare på heltid sedan hösten 2005.

 

Vad har du för utbildning?

Inom form/design har jag ingen formell utbildning förutom någon helgkurs i layout och kalligrafi på 90-talet. Däremot har jag gått både tekniskt och ekonomisk gymnasium, och några år senare läst Kulturvetarlinjen vid Linköpings Universitet.

 

Vad inspireras du av?

Mer direkt: natur, arkitektur, foto. Mer indirekt: kultur, musik och upplevelser som ger näring till själen.

 

Om du inte jobbat med det du gör idag, vad hade du gjort istället?

Gissningsvis med nått liknande det jag gjorde innan jag började som formgivare på heltid; marknadsföring/information/event/projektledning. Eller så kanske jag hade drivit café med mormors småkakor som grund.

 

När känner du dig som mest kreativ?

I en blandning av avslappning, avsatt tid och nära deadline! Presterar det kreativa bäst under lite press men behöver då en luftig almanacka för att få tid att tänka tankar i flera steg och riktningar. Lösa idéer för produkter eller teman kan ha legat och grott under en längre period – och dykt upp under de mest kravlösa förhållanden (en långtråkig bilfärd t ex) - men det är först när jag ger mig tid att arbeta med dem i lugn och ro och testar, vänder och vrider på dem rent visuellt på datorn som ett faktiskt resultat brukar bli till.

 

Vilken/vilka produkter är du mest stolt över?

Jag är nog mest stolt över helheten, över att de trassliga trådarna hela tiden har lett mig vidare framåt. Genom åren har jag gjort en himla massa olika typer av produkter och mönster och ska jag välja ut några enskilda favoriter får jag nog säga träskorna med broderade mönster som jag tog fram nån gång runt 2008-09, den runda brickan med grafiskt svart-vitt trasselmönster, skärbrädan ÖSTERGYLLEN som blev Årets konsthantverk i Östergötland 2014 och den marmorgröna tonen i Urban Jungle-kollektionen.

 

Har du någon förebild? Vem?

Ingen specifik person (förutom mamma förstås!) men jag blir inspirerad av företagare, entreprenörer och formgivare som går sin egen väg. Att höra/läsa om hur andra har jobbat för att nå dit de kommit är alltid roligt!

 

Har du något drömprojekt?

Jag gillar glas som material och har tidigare tagit fram några produkter till mitt sortiment ihop med Reijmyre glasbruk – och det skulle jag gärna göra mer av igen framöver. Sen älskar jag att leta prylar på loppis, för inredning, fotostyling etc och det drömmer jag om att kunna göra något mer av. Kanske re-makeprodukter av något slag eller att hjälpa andra människor att hitta roliga prylar och kombinationer till sitt hem.

 

Vad har du för stil hemma?

Väldigt eklektisk! Relativt mycket svart och vitt på väggarna men kombinerat med möbler i trä och varma toner, parkett och äkta mattor på golven, japanska träsnitt och svensk glasdesign om vartannat, blandade åldrar och stilar på möbler och prylar. Mycket konst och saker som bär på minnen. Både maken och jag är inredningsintresserade och vi bor i ett hus från 1967 där vi försöker få ihop våra ibland olika smaker och samtidigt värna om husets originalformspråk.

 

Hur spenderar du helst en ledig helg?

En idealisk helg ser ut så här: lååång frukost i soffan med te och tidningar. En tur i skogen med matsäck och vacker utsikt. Kompisar över på kvällen med grillat och champagne i trädgården. Inte så ofta man prickar in alla delarna på en och samma helg men det händer.

 

Fotokollage: Erika Tubbin
 

Förvara med stil

 
Visst förtjänar smycken och klockor att förvaras med stil? Det tycker i alla fall jag och förvarar (delar av) mina i Vitriini askarna från Iittala och i ett vackert betongskrin från Edblad. Nu har jag dessutom någonstans att ställa dessa skönheter till askar när vår grå byrå har fått flytta in i sovrummet. Har saknat både avlastningsyta och mer förvaring så den här lösningen blev kanon!  
 
Foto: Linda, Design Concept
 

Förändring i arbetsrummet

 
Vårt arbetsrum har fått sig en mini makeover. En rockad bland möblerna. Vi har tagit bort ett av skrivborden och istället satt in en fin gammal skänk som jag fått ta över från min farfar och farmor. Fåtöljen som tidigare stod i vardagsrummet har fått flytta in hit och blir en mysig läshörna.
 
Skänken som jag tror är i teak (?!), passar fint ihop med stringhyllan i samma träslag och jag tycker det harmoniserar fint mot den ljusgrå betongväggen.
 
Om du är nyfiken på hur rummet såg ut innan, kika in här...
 
 
 
Foto: Linda, Design Concept
 

TIDNINGSREPORTAGET I LEVA & BO

 
Här är några fler bilder från tidningsreportaget i Leva & Bo. Vi har ju haft äran att vara med i inte mindre än tre stycken inredningstidningar inom ett års tid och det är jag otroligt glad och tacksam över. Det har varit himla roliga och spännande upplevelser. Som gjort mig många erfarenheter rikare.
 
Vill man se och läsa hela reportaget är det idag sista dagen som just "vårt" nummer av tidningen säljs.
 
 
 
 

NY KÄNSLA I VARDAGSRUMMET

Ett enkelt sätt att få förändring i ett rum är att flytta runt på sådant man redan har hemma. För att skapa lite ny känsla i vårt vardagsrum har jag bytt ut ett par motiv i ramarna på tavelväggen, hängt upp en ny tavla (min egen målning), bytt plats på fåtöljer, bytt ut vita golvlampan mot en svart bordslampa (som tidigare stod i arbetsrummet) och flyttat runt på växter och kuddar. Att flytta runt på saker på det här sättet är mitt absolut bästa tips om du vill ha en snabb förändring hemma och utan att behöva köpa nytt.
 
Foto: Linda, Design Concept
 

LEVA & BO 6 JUNI 2015

 
En dag i mars var inredningsstylisten Anna Truelsen och fotografen Jonas Lundberg hemma hos oss för att göra ett reportage för tidningen Leva & Bo. Och igår kom tidningen ut i butikerna. Så sjukt kul och häftigt att äntligen få se reportaget i tidningen. Både bilderna och texten tycker jag är så snygga. Tidningen säljs till och med fredag den 12/6 så löp och köp den och berätta gärna vad ni tycker om reportaget:) Återigen Tack Anna och Jonas för att ni ville komma hem till oss!
 
 
 
 

DOFTEN AV SOMMAR

 
Buketten med syrener har stått sig fin hela veckan och sprider en ljuvlig doft av sommar. Trodde nog inte att de skulle klara inomhusklimatet så länge men det har de verkligen gjort. Och det tackar jag för! För det är ju verkligen något speciellt med en bukett färska blommor. Det gör så mycket för ett rum.
 
Ha en fin helg allesammans!
 
Foto: Linda, Design Concept
 

INSPIRATION TILL HALLEN

 
1: Armeringsnät/spaljé, Bauhaus | 2: S-krokar, Ikea | 3: Galgar, Hay | 4: Spegel, Ikea | 5: Loop stand wardrobe, Hay | 6: Korgar, Granit | 7: Hylla (skoställ), Ikea
 
 
Hallen. Första intrycket av våra hem. Och ett rum där förvaring och ordning och reda är en viktig del i planeringen. Personligen gillar jag när en hall är avskalad och enkel. Inte för mycket kraffs och småprylar som sprids ut överallt. Och det kräver ju goda och genomtänkta förvaringslösningar. Gärna dold förvaring i form av garderober, byråer eller andra skåp, som sen kan kombineras med andra kreativa lösningar för en personligare hall.
 
Jag har lite idéer för min egen hall och här ser ni ett moodboard över hur jag tänker mig. Idag har vi relativt gott om avhängningsyta iform av Hay klädställningen och hyfsat gott om dold förvaring. Men vi saknar bland annat en helkroppsspegel och ett skoställ. Problemet med hallen är att den är smal och trång så här gäller det att planera väl.
 
Tanken är att ha kvar Hay klädställningen. Den är väldigt praktisk och rymmer många jackor. Som skoställ har jag tänkt mig den här hyllan från Ikea. Det är egentligen en vägghylla för köket men jag tror den kan bli snygg som skoställ under klädställningen.
 

BLÅTT ÄR FLOTT

Foto: Linda, Design Concept
 
 
Att färgen blått är en personlig favorit märker man inte minst på min samling av porslin. Har både serviserna Koka och Mon Amie från Rörstrand som båda går i en ljuvlig blå nyans. Nyligen flyttade också den här krukan in och även den går i nyanser av blått. Tänker mig att jag ska fortsätta på det blå temat och även lägga till något blå kuddfodral i soffan. 
 

VÄLKOMMEN JUNI

 
Att vi idag går in i sommarmånaden Juni kan man ju nästan inte tro om man ser till det kalla vädret som varit ett tag nu. Håller tummarna hårt för att det vänder snabbt och att Juni ska bjuda oss på mycket sol och värme. 
 
Igår var det ju morsdag och det firade vi hemma hos oss med nygräddad rabarberpaj och hemmagjord vaniljsås. Så gott! För att göra lite fint på bordet dagen till ära plockade jag in en bukett syrener. Otroligt vackra och sprider en ljuvlig doft.
 
Foto: Linda, Design Concept